Dobře usušené ovoce by mělo být vláčné a pružné, ale bez vlhkých míst. Když vezmete kousek usušeného ovoce, dejte mu chvilku, aby vychladlo, poté ho rozpulte a lehce zmáčkněte. Pokud se neobjeví žádné stopy vlhkosti na řezu, máte v rukou perfektně usušený kousek. Správně usušené ovoce obsahuje méně než 5 % vody, což je klíčový faktor pro zachování jeho kvality.
Co se týče zeleniny, ta by měla být tvrdá a pevná, bez jakýchkoliv měkkých míst. Opět, vezměte kousek usušené zeleniny, rozpůlíte ho a lehce zmáčknete. Pokud neobjevíte žádné stopy vody, můžete si být jisti, že je vaše zelenina dostatečně suchá a připravená k uskladnění.
Některé typy sušiček mají navíc funkci, která pro mě byla rozhodující při výběru vhodného modelu. Což má právě značka Ezidri. Jedná se o temperování při skončení programu sušení. V praxi to znamená, že se sušička po uběhnutí časomíry přepne do režimu udržování teploty. V případě, že není potravina dostatečně vysušená, 30 °C zajistí, aby se případná vlhkost nenatáhla zpět.
Takže pamatujte, sušení je umění a správným způsobem usušené ovoce a zelenina vám přinese radost a chuť slunce i v zimních dnech. Přeji vám mnoho radosti při sušení a výborný chuťový zážitek při konzumaci!

Kniha receptů

U nakladatelství CPress mi vyšla kniha plná receptů na sušení, návodů a tipů, jak správně v domácích podmínkách sušit a skladovat potraviny.

Sociální sítě

Vedle tohoto webu sušímedoma.cz se se mnou můžete spojit i prostřdnictvím sociálních sítí, aktuálně na Facebooku, Instagramu a YouTube.
Ovoce

Švestkový Rollup se skořicí

Hlavním znakem této dobroty je: ne příliš sladké, super voňavé a lahodně žvýkací. Jádrové ovoce vám opravdu dodá úžasnou kyselou chuť, kterou já osobně miluji. Zde ale můžete použít téměř...
Zelenina

Květákový popcorn

Pokud hledáte nové květákové recepty, doporučuji právě tento recept na křupavý květákový popcorn. Jedná se o perfektní svačinu, kterou si vezmete do školy nebo do práce, na výlet nebo jen tak.