Právě novozélandské sušičky EZIDRI, které dlouhá léta používám, dokáží perfektně placky usušit, a to díky speciální fóliové misce, unikátnímu rozvodu teplého vzduchu a elektronicky řízenému teplotnímu režimu sušení v rozsahu 50-55 °C. Výběrem vhodné sušičky pak předejdeme zklamání z neúspěchu, kdy nám placky mohou např. zplesnivět. Náš čas, úsilí a peníze jsou pak nenávratně pryč.
Ovoce a zelenina na přípravu placek:
Ovocné placky je ideální připravit z drobného ovoce – malin, rybízu, angreštu, jahod, které se vcelku špatně a dlouho suší.
Můžeme také zpracovat přezrálé ovoce-meruňky, broskve, banány, kiwi, hrušky nebo dokonce loňské marmelády a kompoty.
Zeleninové placky připravujeme například ze zralých rajčat, cuket a dýní.
Dobře vyzrálé ovoce obsahuje velké množství přírodního cukru, takže placky většinou nemusíme sladit. Můžeme je také kombinovat z různých druhů ovoce, například k méně výraznému druhu přidáme chuťově výraznější druh. Rozmixované ovoce můžeme doplnit různým kořením, příchutěmi, oříšky, vločkami apod. Ovoce na placky můžeme jenom rozmačkat, pak v nich zůstanou po usušení větší kousky. Placky lze připravit
i několikabarevné a to tak, že na fóliovou misku nalijeme několik druhů ovoce vedle sebe.
Příprava ovoce a zeleniny na placky:
Ovoce a zeleninu dobře umyjeme, odstopkujeme, odpeckujeme nebo oloupeme podle druhu. Nikdy nezpracováváme plody nahnilé nebo plesnivějící.
Větší plody před mixováním nakrájíme na kousky (meruňky, banány, rajčata).
Menší druhy mixujeme bez krájení. Některé druhy ovoce (jablka, dýně) před mixováním krátce povaříme. Ovoce rozmixujeme na pyré. Některé druhy obsahují málo vody (meruňky, banány), v takovém případě doporučuji při mixování přilít asi 1-1,5 dl vody. Směs se lépe rozmixuje a nalévá na fóliovou misku. Ale nebojte, sušení se tím neprodlouží.
Některé druhy ovoce obsahují zrníčka (rybíz, maliny, ostružiny). Pokud chceme získat placku
jemnější, ovoce propasírujeme. Takto jemné placky se pak používají na přípravu ovocných rolád. Jdou dobře srolovat. Některé druhy ovoce (jahody) stačí rozmačkat, pak získáme placku s kousky ovoce, kterou krájíme na dílky a použijeme například do jogurtu.
Sušení ovocných placek:
Placky suším na fóliové misce, jak jsem již zmiňovala. Miska se položí na síto sušičky. Můžeme ji lehce potřít olejem. Velice ráda používám kokosový nebo olivový olej. Stačí pár kapek, které rozetřeme kuchyňskou mašlovačkou. Rozmixované pyré pak nalijeme na fóliovou misku.
Co se týče objemu, na fóliovou misku u sušičky FD500 je to 2-2,5 dcl, u větší verze ULTRA FD1000 se vejde 2,5-3 dcl.
Pyré rozetřeme tak, aby byla vrstva u středu asi 3 mm a u kraje asi 5 mm silná. Síto s fóliovou miskou vložíme ihned do sušičky a nastavíme teplotu na 50-55 °C.
Upozornění: Pyré vždy naléváme na fóliovou misku mimo sušičku. Mohlo by se stát, že se při nalévání část tekutiny dostane do ventilátoru sušičky.
Placku sušíme 6-12 hodin, podle toho, z jakého je ovoce a jaké jsou podmínky pro sušení (vlhkost a teplota nasávaného vzduchu). Hotovo máme, když se střed přestane lepit na dotek a nejsou na ni žádná vlhká místa. Placky z drobného ovoce, především z rybízu se budou vždycky trochu lepit- není to na závadu.
Pokud se bude placka lámat, je přesušená. Pak ji nalámeme na malé kousky a namícháme do
ovocné směsi.
Skladování ovocných placek
Ještě teplé placky, jde to lépe, sundáme z fóliové misky. Spodní strana je od oleje, proto ji otřeme ubrouskem. Zbytky oleje by mohly při delším skladování žluknout a placka by se znehodnotila.
Srolujeme ji, zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do krabice na suché a chladné místo. Nejdéle nám vydrží, když ji zavakuujeme do fólie pomocí vakuové svářečky.
Srolovanou placku můžeme uložit i do vysoké sklenice se vzduchotěsným uzávěrem. Pokud chceme, aby si placky uchovaly svoji barvu, uskladníme je na temném místě.
Pokud v průběhu sušení přidáváme například vločky, ořechy, kokos apod. placky nejdou dobře srolovat. Takové nakrájíme nebo nastříháme (jde to lépe) na kousky a uskladníme.
Doporučené kombinace:
Fantazii při výrobě se meze nekladou. Výhodné například je smíchat méně chuťově výrazné plody s chuťově výraznými.
Na fóliovou misku můžeme vedle sebe, či na sebe, nalít ovoce (i zeleninu) různého druhu a barev a získáme krásně barevné placky. Samozřejmostí je dodržení objemu misky.
Chtěla bych upozornit, že každá surovina má jiný obsah vody a jinak se suší. Při přípravě několikabarevných placek doporučuji kontrolovat průběh sušení. Může se stát, že se jednotlivé druhy od sebe oddělí a placka by se rozpadla. Necháme si pro tento případ trochu pyré na dolití. Má nejoblíbenější kombinace je jeden rozmixovaný ananas, který se nalije na misku k okraji a dvě červené řepy (s kapkou vody), které se nalijí do středu.
Možná se vám zdá, že příprava několikabarevných placek je složitá. Až si několik barevných kombinací vyzkoušíte, uvidíte, že to je velmi jednoduché.
Do ovocného pyré můžeme přidat med, kokos, oříšky, vločky, mandle, rozinky. Tyto přísady se opět přidávají přímo na placku v průběhu sušení.
Použití ovocných placek
Nejoblíbenější variantou bývá placku srolovat a nakrájet na malé rolky. Můžeme ji také nakrájet nebo nastřihat na kousky a jíst stejně jako „křížaly“.
Takto připravené kousky můžeme přimíchat do ovocných směsí nebo do ovocných čajů.
Nejzajímavější jsou ovocné rolády. Placky můžeme naplnit různými krémy s ovocem nebo s oříšky a připravit z nich ovocné rolády. Stejně tak můžeme plnit zeleninové placky (rajčatová, dýňová) sýrovými nebo tvarohovými krémy. Placky můžeme mít v zásobě a velmi rychle připravíme originální pohoštění. Jako náplně volíme tužší krémy (viz kapitola Recepty). Naplněnou roládu zabalíme do mikroténové fólie a asi na ½ hodiny dáme do mrazničky. Krém ztuhne a ovocná placka se rozleží. Ostrým nožem krájíme šikmé asi 1 cm silné plátky, které můžeme přizdobit čerstvým ovocem, šlehačkou apod.
https://www.ezidri.eu/

Kniha receptů

U nakladatelství CPress mi vyšla kniha plná receptů na sušení, návodů a tipů, jak správně v domácích podmínkách sušit a skladovat potraviny.

Sociální sítě

Vedle tohoto webu sušímedoma.cz se se mnou můžete spojit i prostřdnictvím sociálních sítí, aktuálně na Facebooku, Instagramu a YouTube.
Zelenina

Okurkové lupínky

Pěstujete okurky a hledáte způsob, jak je spotřebovat? Naučte se dělat okurkové lupínky se solí a octem. Je to zdravá, chutná svačina a skvělý způsob, jak využít hojnost okurek.
Zelenina

Sušený LILEK

Existuje nějaká zelenina hezčí než lilek? Hladká, lesklá fialová slupka, krémově bílá dužnina...takový pěkný doplněk k večeři.