První a nejdůležitější krok je použít čerstvé a dobře vyzrálé ovoce a zeleninu s vysokým obsahem přírodních cukrů a živin. Máte-li možnost, vybírejte ty nejlepší kousky.
Důležité je nezpracovávat nahnilé nebo plesnivé ovoce, i když byste je po vykrájení a očištění chtěli zachránit. Hnilobný proces bývá obvykle rozsáhlý a může ovlivnit celý plod.
Pamatujte na to, že při přípravě ovocných placek, tzv. ovocné kůže, je ideální použít velmi zralé ovoce. Nebojte se experimentovat s různými kombinacemi – osobně miluji mix jablek a skořice, který dodává sušeným dobrotám neodolatelnou chuť i vůni.
Ovoce můžeme sušit bez jakékoli úpravy a získáme čistě přírodní produkt nebo jej můžeme před sušením upravit několika způsoby.
Ovoce při krájení ponoříme do vody s citrónovou šťávou nebo octem.
Zabráníme tak nepěknému hnědnutí (oxidaci povrchu). Po vyjmutí je necháme okapat a rovnáme na síta a ihned sušíme.
Na 1 l vody použijme šťávu ze dvou citrónů nebo 1 lžíci octa.
Ovoce můžeme před sušení upravit proslazením a pak získáme „kandované“ ovoce.
V 1 l vody nebo ovocném džusu (podle druhu ovoce) rozpustíme asi 1 kg cukru.
V cukerném nálevu krátce povaříme nebo prohřejeme ovoce nakrájené na ¼, a necháme do druhého dne proslazovat. Místo cukru můžeme použít i med, či sirup. Doba povaření v roztoku závisí na druhu a zralosti ovoce. Čím je zralejší tím bude doba kratší.
Pokud se věnujete sušení zeleniny, blanšírování je klíčovým krokem. Tato úprava zabrání enzymatickým reakcím, které by mohly ovlivnit chuť a kvalitu sušené zeleniny.
Blanšírování je krátké tepelné zpracování, při kterém se sníží množství mikroorganismů způsobujících kažení zeleniny. Při blanšírování povrch zeleniny zpórovatí. Naruší se struktura, ta se rychleji usuší a zachová si barvu a vůni.
Blanšírovat můžeme ve vodě nebo v páře. Doporučuji v páře, protože dochází k menší ztrátě ve vodě rozpustných vitaminů a minerálních látek.
A co druhy ovoce s voskovým povlakem, například švestky nebo borůvky? Pro urychlení sušení je ponořte na chvíli do horké vody. A nemusíte se bát sušit ani drobné ovoce jako rybíz, jahody nebo maliny. Rozmačkané a rozmixované využijete na skvělé ovocné placky.
Pokud jde o krájení, doporučuji ovoce na plátky, kostičky nebo hranolky o tloušťce 5 mm. Zeleninu lze krájet na plátky nebo strouhat na hrubším struhadle.
Pamatujte na rovnoměrné rozložení na sítech, abyste využili celou sušící plochu.

Kniha receptů

U nakladatelství CPress mi vyšla kniha plná receptů na sušení, návodů a tipů, jak správně v domácích podmínkách sušit a skladovat potraviny.

Sociální sítě

Vedle tohoto webu sušímedoma.cz se se mnou můžete spojit i prostřdnictvím sociálních sítí, aktuálně na Facebooku, Instagramu a YouTube.
Zelenina

Mrkvová slanina

Trik, jak zdokonalit mrkvovou slaninu, je použít mrkev plné velikosti, baby karotky nezkoušejte. Myslím, že budete mít chuť zdvojnásobit tento recept, protože mrkvová slanina zmizí opravdu rychle.
Ovoce

Jahodové trubičky s Mascarpone

Až se v letošní sezóně nasytíte čerstvými jahodami, zvažte jejich sušení. Sušené jahody jsou super snadné a výsledky jsou lahodné a všestranné.