Zelenina
Zázvorový prášek
Sušené zázvorové plátky jsou skvělé pro přípravu zdravého zázvorového čaje. Sušené zázvorové plátky jsou skvělé pro přípravu zdravého zázvorového čaje.
20 min.
5 hod.
40 °C
Alena

Zelenina
Zázvorový prášek
Sušené zázvorové plátky jsou skvělé pro přípravu zdravého zázvorového čaje. Sušené zázvorové plátky jsou skvělé pro přípravu zdravého zázvorového čaje.
20 min.
5 hod.
40 °C
Pro každého, kdo miluje zázvor, nebo pro ty, kteří prostě nemohou spotřebovat svůj zázvorový kořen dříve, než se pokazí, je sušení nejlepším způsobem, jak jej uchovat.
Zázvor lze použít v mnoha podobách – čerstvý, sušený nebo práškový. Přestože je čerstvý kořen zázvoru snadno dostupný, nezůstane čerstvý dlouho. Kořeny mohou vyschnout a zvláknit se, ztvrdnout nebo zplesnivět. Jedním z nejbezpečnějších způsobů skladování zázvoru je sušená forma.
Postup přípravy
Krok 1
Vyberte zázvor, který má tenkou, lesklou slupku. Mladý kořen zázvoru s měkkou a poddajnou slupkou se nemusí loupat. Pokud je kořen hrubý a dřevnatý, budete ho muset oloupat. Nejlepší metodou pro odstranění slupky je oškrábání kořene stranou lžíce.
Krok 2
Pomocí nože nebo mandolíny nakrájejte kořen na tenké, rovnoměrné plátky. Čím tenčí jsou plátky, tím rychleji a rovnoměrněji uschnou.
Krok 3
Zázvor nedoporučuji strouhat, protože se ztrácí příliš mnoho šťávy, která drží hodně chuti.
Krok 4
Plátky položte na síťku sušičky (vyvarujete se propadnutí skrz síto), aniž by se překrývaly. Kousky se zmenší, takže mezi nimi stačí ponechat malý prostor pro cirkulaci vzduchu.
Krok 5
Zázvor schne poměrně rychle, ale stejně nastavte nízkou teplotu. Teplota sušení je na 40°C a čas na 5 hodin.
Krok 6
Je důležité, aby byl zázvor před uskladněním nebo mletím zcela suchý, protože případná zbytková vlhkost by mohla způsobit plíseň. Vyzkoušejte několik kusů tak, že je vyjmete ze sušičky a necháte je ohřát na pokojovou teplotu. Pokud jsou mírně lepkavé nebo vlhké, znamená to, že potřebují více času v sušičce. Sušený zázvor by měl mít křupavou suchou texturu a měli byste být schopni snadno rozlomit. Pokud plánujete mletí sušeného zázvoru, je lepší přesušit než nedosušit.
Krok 7
Namelte pouze to, co si myslíte, že využijete v příštích několika měsících, a zbytek uložte vcelku.
Krok 8
Usušený zázvor skladujte ve vzduchotěsné nádobě na chladném, suchém a tmavém místě. Vydrží až rok.